Regelmatig schrijf ik artikelen voor kunstenaars en kunstliefhebbers in populair wetenschappelijke tijdschriften zoals Palet magazine en Atelier magazine. Daarnaast schrijf ik teksten voor en over hedendaagse kunstenaars voor tentoonstellingscatalogi en websites.

Een meermin voor onderweg

Een meermin voor onderweg

Koffie to go en meerminnen: wat hebben die twee met elkaar te maken? Wie op vormgeving en logo’s let, weet wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het bekende groene logo van de internationale keten van koffiehuizen uit de Verenigde Staten. Is je ooit opgevallen dat deze vriendelijke, gekroonde dame met lange golvende haren twee vissenstaarten met beide handen omhoog houdt? Misschien niet, want in het huidige logo is ze inmiddels heel sterk gestileerd en zijn de staarten bijna niet meer zichtbaar.

Van Eyck. Een optische revolutie

Van Eyck. Een optische revolutie

Verbluffend realistisch en gedetailleerd tot op de vierkante millimeter. Het beroemde altaarstuk met het Lam Gods uit de Sint Baafskathedraal te Gent, het grootste werk uit het oeuvre van Van Eyck, meet in geopende toestand bijna 3,50 bij 4,50 meter. Het werk werd bijna 600 jaar geleden begonnen door Hubert van Eyck en afgemaakt, na diens dood in 1426 door de jongere broer Jan (ca. 1390-1441).

Plautilla Nelli

Plautilla Nelli

Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…