
Artikelen
Bernini & Caravaggio, realisme en illusie
Net als bij een theatervoorstelling kunnen we ons bij de kunstwerken van Caravaggio en Bernini inleven in de psychologie van de hoofdpersonen, gevangen in het moment suprême. Onze aanwezigheid als beschouwer vervolmaakt ze, maar alleen als we het plot van de verhalen zelf ook kennen.
Lees meerVan Eyck. Een optische revolutie
Verbluffend realistisch en gedetailleerd tot op de vierkante millimeter. Het beroemde altaarstuk met het Lam Gods uit de Sint Baafskathedraal te Gent, het grootste werk uit het oeuvre van Van Eyck, meet in geopende toestand bijna 3,50 bij 4,50 meter. Het werk werd bijna 600 jaar geleden begonnen door Hubert van Eyck en afgemaakt, na diens dood in 1426 door de jongere broer Jan (ca. 1390-1441).
Lees meerPlautilla Nelli
Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!
Een pelgrimstocht naar het eiland Cythera
De ultieme liefdestuin op een eiland, ver weg van de bewoonde wereld, een idyllische plek waar het mooi en fijn is en waar de liefde zegeviert. Dit romantische beeld roept Watteau op in zijn schilderij Pélerinage à l’île de Cythère, 1717.
Lees meerKerkers van de verbeelding
De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) wordt beschouwd als de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. Kom meer te weten over deze bijzondere prenten in mijn artikel dat in 2017 werd gepubliceerd in Palet Magazine.
Lees meerDe nieuwe gevel van de Lakenhal
De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…
Lees meer