Artikelen

Plautilla Nelli

Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!

Lees meer

Een pelgrimstocht naar het eiland Cythera

De ultieme liefdestuin op een eiland, ver weg van de bewoonde wereld, een idyllische plek waar het mooi en fijn is en waar de liefde zegeviert. Dit romantische beeld roept Watteau op in zijn schilderij Pélerinage à l’île de Cythère, 1717.

Lees meer

Kerkers van de verbeelding

De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) wordt beschouwd als de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. Kom meer te weten over deze bijzondere prenten in mijn artikel dat in 2017 werd gepubliceerd in Palet Magazine.

Lees meer

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…

Lees meer

Categorieën