Artikelen

Een meermin voor onderweg

Een meermin voor onderweg

Koffie to go en meerminnen: wat hebben die twee met elkaar te maken? Wie op vormgeving en logo’s let, weet wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het bekende groene logo van de internationale keten van koffiehuizen uit de Verenigde Staten. Is je ooit opgevallen dat deze vriendelijke, gekroonde dame met lange golvende haren twee vissenstaarten met beide handen omhoog houdt? Misschien niet, want in het huidige logo is ze inmiddels heel sterk gestileerd en zijn de staarten bijna niet meer zichtbaar.

Lees meer
Bernini & Caravaggio, realisme en illusie

Bernini & Caravaggio, realisme en illusie

Net als bij een theatervoorstelling kunnen we ons bij de kunstwerken van Caravaggio en Bernini inleven in de psychologie van de hoofdpersonen, gevangen in het moment suprême. Onze aanwezigheid als beschouwer vervolmaakt ze, maar alleen als we het plot van de verhalen zelf ook kennen.

Lees meer
Van Eyck. Een optische revolutie

Van Eyck. Een optische revolutie

Verbluffend realistisch en gedetailleerd tot op de vierkante millimeter. Het beroemde altaarstuk met het Lam Gods uit de Sint Baafskathedraal te Gent, het grootste werk uit het oeuvre van Van Eyck, meet in geopende toestand bijna 3,50 bij 4,50 meter. Het werk werd bijna 600 jaar geleden begonnen door Hubert van Eyck en afgemaakt, na diens dood in 1426 door de jongere broer Jan (ca. 1390-1441).

Lees meer
Plautilla Nelli

Plautilla Nelli

Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!

Lees meer
Een pelgrimstocht naar het eiland Cythera

Een pelgrimstocht naar het eiland Cythera

De ultieme liefdestuin op een eiland, ver weg van de bewoonde wereld, een idyllische plek waar het mooi en fijn is en waar de liefde zegeviert. Dit romantische beeld roept Watteau op in zijn schilderij Pélerinage à l’île de Cythère, 1717.

Lees meer
Kerkers van de verbeelding

Kerkers van de verbeelding

De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) wordt beschouwd als de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. Kom meer te weten over deze bijzondere prenten in mijn artikel dat in 2017 werd gepubliceerd in Palet Magazine.

Lees meer
De nieuwe gevel van de Lakenhal

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…

Lees meer

Categorieën