Artikelen

Invenzioni capric(ciose) di Carceri van Piranesi “I need to produce great ideas, and I believe that if I were commissioned to design a new universe, I would be mad enough to undertake it.”  “Ik heb de behoefte om grote ideeën vorm te geven en ik geloof dat als ik de...

Lees meer

Bernini & Caravaggio, realisme en illusie

Net als bij een theatervoorstelling kunnen we ons bij de kunstwerken van Caravaggio en Bernini inleven in de psychologie van de hoofdpersonen, gevangen in het moment suprême. Onze aanwezigheid als beschouwer vervolmaakt ze, maar alleen als we het plot van de verhalen zelf ook kennen.

Lees meer

Van Eyck. Een optische revolutie

Verbluffend realistisch en gedetailleerd tot op de vierkante millimeter. Het beroemde altaarstuk met het Lam Gods uit de Sint Baafskathedraal te Gent, het grootste werk uit het oeuvre van Van Eyck, meet in geopende toestand bijna 3,50 bij 4,50 meter. Het werk werd bijna 600 jaar geleden begonnen door Hubert van Eyck en afgemaakt, na diens dood in 1426 door de jongere broer Jan (ca. 1390-1441).

Lees meer

Plautilla Nelli

Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!

Lees meer

Een pelgrimstocht naar het eiland Cythera

De ultieme liefdestuin op een eiland, ver weg van de bewoonde wereld, een idyllische plek waar het mooi en fijn is en waar de liefde zegeviert. Dit romantische beeld roept Watteau op in zijn schilderij Pélerinage à l’île de Cythère, 1717.

Lees meer

Kerkers van de verbeelding

De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) wordt beschouwd als de grootste prentkunstenaar van zijn tijd. Kom meer te weten over deze bijzondere prenten in mijn artikel dat in 2017 werd gepubliceerd in Palet Magazine.

Lees meer

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…

Lees meer

Categorieën