Museumkring Online

ánders kijken naar kunst

Anders kijken, meer zien!

Wil je meer leren over en van kunst?

Ga je graag naar een museum en wil je meer kennis opdoen van de kunstgeschiedenis?

Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?

Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?

Wil je ánders leren kijken naar kunst?

Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring Online!

Doe mee met de hele reeks voor 125 euro (deze kortingsprijs geldt tot en met 20 december)

De colleges worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken tot einde seizoen 

Wat houdt de museumkring online in?

De museumkring bestaat uit een reeks online colleges over actuele museum exposities en interessante thema’s uit de kunstgeschiedenis, waarbij kunstbeschouwing centraal staat.

Kunstbeschouwing en de kunst van het kijken:

Kijken en waarnemen doen we grotendeels onbewust. We zien wat we (her)kennen, maar het onbekende blijft daardoor vaak ongezien. Wanneer we de tijd nemen om bewuster, met meer aandacht en meer nieuwsgierigheid te kijken gaan we veel meer zien en begrijpen. Pas dan onthullen zich de diepere lagen en betekenissen van een kunstwerk.

Met de online museumkring beoefenen we de kunst van het kijken, door op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. Je krijgt zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen en je waarschijnlijk ook buiten het museum anders naar de wereld gaat (leren) kijken.

De museumkring biedt daarmee niet alleen museale verdieping maar ook een persoonlijke verrijking.

Een unieke formule

Wat maakt de online museumkring uniek?

  • De museumkring is al meer dan 20 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 75 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
  • Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
  • Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
  • De online colleges kun je rechstreeks volgen én na afloop terugkijken in de online leeromgeving
  • alle colleges worden opgenomen en kunnen gedurende het hele seizoen worden teruggekeken.
  • Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorische termen worden uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
  • Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
  • Na het volgen van de online colleges zul je heel anders naar de tentoonstellingen kijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
  • De colleges zijn deels interactief en is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen.
  • Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
  • Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.

Cursisten aan het woord

Ik heb gisteren genoten van ‘Anders Zorn’ en ik maak je mijn complimenten. Heel knap gedaan en zeer informatief! Door jouw colleges over kunst wordt het leven met Corona in ieder geval aangenamer!

Irene

Deelnemer online museumkring

Wat een heerlijke tijdsbesteding nu even.
Eigenlijk wel heel luxe, zo haast 1 op 1.
Qwen

deelnemer online museumkring

Ik wil je heel erg bedanken voor de rondleidingen in de achterliggende maanden. Wat ben jij een inspirerend mens en wat een kennis!

Het was voor mij echt een feestje om onder jouw leiding naar een tentoonstelling te gaan.
Ik hoop in een komend seizoen weer mee te mogen en kunnen doen.

Renate

Deelnemer museumkring

Marielle weet écht waar ze het over heeft, maakt een fijne selectie bij grote tentoonstellingen en maakt haar eigen verhaal. Daardoor kom je leuke anekdotes tegen die je voor altijd bijblijven, waar kennis (bij mij althans) anders meestal niet verder reikt dan de uitgang van het museum. Bovendien vertelt ze leuk en weet ze een fijne, ontspannen sfeer te creëren in haar groepen. Hieke

Deelnemer museumkring, eigenaar, devolle200.nl

Je ziet méér als je weet waar je naar kijkt!

Ik heb gisteren genoten van de rondleiding in het Rijksmuseum en ik heb genoten van je cursus in Leiden, dankjewel. Je bent uitermate goed op de hoogte van  ins en outs van de kunstgeschiedenis en je weet deze kennis op een plezierige en enthousiaste wijze over te brengen. Fijn om naar te luisteren. Lia

cursist

Wat was dat leuk! Heb echt een uur geboeid zitten luisteren en kijken!

Woensdag ga ik naar Tholen in Dordrecht zoals ik al meldde. Uiteraard ga ik eerst nòg een keer je lezing bekijken. Ik kom helemaal beslagen “ten ijs”.  Een paar dagen later naar het Rijksmuseum. En ook daarvoor kijk ik nog een keer naar je lezing. Heerlijk dat dat zo kan. 

Eugénie

deelnemer online museumkring

Mariëlle, nogmaals veel dank voor je colleges. Ik durf gezien mijn leeftijd nog niet met het openbaar vervoer laat staan naar een museum, dus jouw online colleges zijn een fantastische uitkomst.

Aline

deelnemer online museumkring

“..meedoen aan de Museumkring heeft mij enorm verrijkt en wijzer gemaakt. De tentoonstellingen die we bezoeken zijn zeer uiteenlopend en maken soms een enorme sprong in de tijd. Ik geniet er zo van, omdat het zo leuk is onverwachte nieuwe dingen te bekijken, ’t is steeds weer verrassend wat je te zien krijgt, ik ga naar tentoonstellingen die ik zelf misschien niet zo snel gekozen zou hebben, maar mede door de gedegen uitleg van Mariëlle is het inspirerend en boeiend en beginnen dingen op hun plaats te vallen en is er sprake van herkenning.

Ik kijk steeds enorm uit naar het volgende museumbezoek! Henny

Kunst verrijkt je leven!

Ik heb werkelijk genoten van de cursus en heb er iedere week naar uitgekeken!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na  de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt. Chelly

deelnemer van de basiscursus kunstgeschiedenis

Voordelen van online colleges

# Volg de colleges op je eigen computer of tablet (zelfs op een smartphone is mogelijk). Je hoeft niet lang te staan en er is minder lawaai of afleiding.
 
# De online bijeenkomsten kunnen rechtstreeks worden bijgewoond. Je kunt er vragen stellen of opmerkingen plaatsen in de ‘chatbox’. Na afloop van de lezing is ook de mogelijkheid om bij/ na te praten.
 
# Kijk samen: wanneer je uit hetzelfde huishouden komt, hoef je maar 1 keer een museumkring-deelname aan te schaffen.
 
# plan je museumbezoek wanneer het jou het best uitkomen (NB: bij sommige musea is online reserveren voor een tijdslot nog wel verplicht)
 
# De lezingen worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken, zo vaak als je wilt, gedurende het gehele museumkring seizoen. (NB; deze link is persoonlijk en gebonden aan jouw mailadres, dus per huishouden kan er maar 1 mailadres worden toegevoegd).
 
# Het is ook mogelijk om de lezing als audiotour te beluisteren tijdens het museumbezoek (veel musea hebben gratis WIFI).

 

Iedere maand een andere tentoonstelling

Programma januari-juni 2023

Het programma voor de nieuwe serie zal er als volgt uit gaan zien (onder voorbehoud van volgorde en/of andere wijzigingen):

1. Byblos ’s Werelds oudste havenstad, Rijksmuseum van Oudheden te Leiden
Grote tentoonstelling over ’s werelds oudste havenstad in Libanon. Vanaf 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekend grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout. Een sinds 6500 v.Chr. bewoond vissersdorpje groeide uit tot een welvarende stad en werd de eerste internationale zeehaven ter wereld. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na. We zien gouden wapens, kleurrijke kettingen van edelstenen, een Romeins mozaïek en een fraai bronzen beeld van Herakles. Maar ook eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten dragen bij aan het tot nu toe onderbelichte verhaal van de antieke havenstad. Daarin is de hoofdrol niet alleen weggelegd voor koningen en mythologische helden, maar ook voor handelslieden en gelukszoekers die naar Byblos kwamen om er te wonen en te werken.

2. Vrouwenpalet 1900 – 1950, Kunsthal, Rotterdam
Expositie over het vooruitstrevende werk van vierentwintig Nederlandse vrouwelijke kunstenaars, die in de eerste helft van de vorige eeuw leven en werken in de voorhoede van de moderne kunst. Ruim honderd werken van onder andere Charley Toorop, Lou Loeber, Else Berg, Jacoba van Heemskerck en Charlotte van Pallandt komen samen in de Kunsthal. De kunstenaars delen naast het vrouw zijn hun talent, ambitie en drang naar vernieuwing. De tentoonstelling belicht niet alleen hun werk maar ook hun levens en keuzes en laat zien welke kansen en obstakels zij op hun pad tegenkomen. (deze tentoonstelling was eerder te zien in Museum de Wieger in Deurne en Museum Dr8888 in Drachten)

3. Kees van Dongen. De weg naar succes, Singermuseum, Laren
Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs. Daar omarmt hij de avant-garde. In 1905 nodigt Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. In het vrije Montmartre bevindt Van Dongen zich in het centrum van vernieuwing. In deze omgeving – in het voetspoor van Van Gogh – ontwikkelt hij zich tot schilder van figuur en vernieuwer door kleur en toets. Naast talent en authenticiteit, bezit Van Dongen bovenal een scherp gevoel, durf en artistieke ambitie.

4. Vermeer in het Rijksmuseum, Amsterdam
Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Met tenminste 28 schilderijen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeertentoonstelling ooit te worden.

5. HEEL MODERN, Stedelijk Museum, Amsterdam
De tentoonstelling werpt nieuw licht op 19de- en vroeg 20ste-eeuwse moderne kunstenaars en ontwerpers die niet alleen voor de elite wilden werken, maar zoveel mogelijk mensen wilden bereiken. Een verhaal over de verbondenheid van esthetiek en ethiek, waarin ook de wisselwerking tussen Europese en buiten-Europese kunst en vormgeving aan de orde komt. Met werk van o.a. Van Gogh, Thonet, Millet, Jozef Israëls, Breitner, Robertson, Valadon, Jan Toorop, William Morris, Berlage, Léger, Cassandre, Krull, Breuer en anderen, en objecten uit onder meer Marokko, Indonesië en Fiji.

6. Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625). Rijkmuseum Twenthe, Enschede
De eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland. Als een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw, werkte ze in opdracht van de hoge adel en wordt ze hofschilderes van het Spaanse koningshuis.
Hoe Sofonisba een veelgeprezen en gewild kunstenaar werd en hoe uitzonderlijk haar positie als vrouwelijke kunstenaar in de 16e eeuw was, toont deze expositie met meer dan de helft van haar overgeleverde oeuvre

Data: (iedere derde dinsdag van de maand)

Data: 17 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei en 20 juni.


Tijd: 19.30-21.30 uur (je bent vanaf 19.30 uur welkom in Zoom om alvast even bij te praten en eventueel het systeem te testen. De lezingen starten om 20.00 uur en zullen ruim een uur duren, na afloop is er ook nog gelegenheid om na te praten of vragen te stellen).
 
Locatie: Live Online
De colleges vinden plaats in de online omgeving van Zoom. De toegangs-link zal de dag ervoor per mail worden toegezonden. 
Om mee te doen hoef je geen account aan te maken, wel werkt Zoom het beste als je het programma downloadt. 
Wanneer je je voor een programma aanmeldt krijg je vanzelf deze optie. 
Mocht het niet lukken om Zoom te gebruiken, bekijk dan deze handleiding (handig om van te voren al even te kijken hoe het werkt).
 
Prijs en aanmelding:

150 euro (bij aanmelding vóór 20 december  2022, 25 euro korting = 125 euro voor 6 colleges)

 

Je kunt je aanmelden door een mailbericht te sturen via onderstaande formulier of rechtstreeks naar info@mariellelassche.nl

Ik meld mij aan voor de online museumkring januari-juni 2023

Privacy

9 + 4 =

Lees hier onze privacyverklaring