Museumkring Online

ánders kijken naar kunst

Anders kijken, meer zien!

Wil je meer leren over en van kunst?

Ga je graag naar een museum en wil je meer kennis opdoen van de kunstgeschiedenis?

Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?

Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?

Wil je ánders leren kijken naar kunst?

Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring Online!

Ik meld mij aan voor de online museumkring september 2023-mei 2024

Privacy

2 + 12 =

Wat houdt de museumkring online in?

De museumkring bestaat uit een reeks online colleges over actuele museum exposities en interessante thema’s uit de kunstgeschiedenis, waarbij kunstbeschouwing centraal staat.

Kunstbeschouwing en de kunst van het kijken:

Kijken en waarnemen doen we grotendeels onbewust. We zien wat we (her)kennen, maar het onbekende blijft daardoor vaak ongezien. Wanneer we de tijd nemen om bewuster, met meer aandacht en meer nieuwsgierigheid te kijken gaan we veel meer zien en begrijpen. Pas dan onthullen zich de diepere lagen en betekenissen van een kunstwerk.

Met de online museumkring beoefenen we de kunst van het kijken, door op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. Je krijgt zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen en je waarschijnlijk ook buiten het museum anders naar de wereld gaat (leren) kijken.

De museumkring biedt daarmee niet alleen museale verdieping maar ook een persoonlijke verrijking.

Een unieke formule

Wat maakt de online museumkring uniek?

  • De museumkring is al bijna 25 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 75 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
  • Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
  • Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
  • De online colleges kun je rechstreeks volgen én na afloop terugkijken in de online leeromgeving
  • alle colleges worden opgenomen en kunnen gedurende het hele seizoen worden teruggekeken.
  • Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorische termen worden uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
  • Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
  • Na het volgen van de online colleges zul je heel anders naar de tentoonstellingen kijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
  • De colleges zijn deels interactief en is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen.
  • Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
  • Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.

Cursisten aan het woord

Ik heb gisteren genoten van ‘Anders Zorn’ en ik maak je mijn complimenten. Heel knap gedaan en zeer informatief! Door jouw colleges over kunst wordt het leven met Corona in ieder geval aangenamer!

Irene

Deelnemer online museumkring

Wat een heerlijke tijdsbesteding nu even.
Eigenlijk wel heel luxe, zo haast 1 op 1.
Qwen

deelnemer online museumkring

Ik wil je heel erg bedanken voor de rondleidingen in de achterliggende maanden. Wat ben jij een inspirerend mens en wat een kennis!

Het was voor mij echt een feestje om onder jouw leiding naar een tentoonstelling te gaan.
Ik hoop in een komend seizoen weer mee te mogen en kunnen doen.

Renate

Deelnemer museumkring

Marielle weet écht waar ze het over heeft, maakt een fijne selectie bij grote tentoonstellingen en maakt haar eigen verhaal. Daardoor kom je leuke anekdotes tegen die je voor altijd bijblijven, waar kennis (bij mij althans) anders meestal niet verder reikt dan de uitgang van het museum. Bovendien vertelt ze leuk en weet ze een fijne, ontspannen sfeer te creëren in haar groepen.
Hieke

Deelnemer museumkring, eigenaar, devolle200.nl

Je ziet méér als je weet waar je naar kijkt!

Ik heb gisteren genoten van de rondleiding in het Rijksmuseum en ik heb genoten van je cursus in Leiden, dankjewel. Je bent uitermate goed op de hoogte van  ins en outs van de kunstgeschiedenis en je weet deze kennis op een plezierige en enthousiaste wijze over te brengen. Fijn om naar te luisteren.
Lia

cursist

Wat was dat leuk! Heb echt een uur geboeid zitten luisteren en kijken!

Woensdag ga ik naar Tholen in Dordrecht zoals ik al meldde. Uiteraard ga ik eerst nòg een keer je lezing bekijken. Ik kom helemaal beslagen “ten ijs”.  Een paar dagen later naar het Rijksmuseum. En ook daarvoor kijk ik nog een keer naar je lezing. Heerlijk dat dat zo kan. 

Eugénie

deelnemer online museumkring

Mariëlle, nogmaals veel dank voor je colleges. Ik durf gezien mijn leeftijd nog niet met het openbaar vervoer laat staan naar een museum, dus jouw online colleges zijn een fantastische uitkomst.

Aline

deelnemer online museumkring

“..meedoen aan de Museumkring heeft mij enorm verrijkt en wijzer gemaakt. De tentoonstellingen die we bezoeken zijn zeer uiteenlopend en maken soms een enorme sprong in de tijd. Ik geniet er zo van, omdat het zo leuk is onverwachte nieuwe dingen te bekijken, ’t is steeds weer verrassend wat je te zien krijgt, ik ga naar tentoonstellingen die ik zelf misschien niet zo snel gekozen zou hebben, maar mede door de gedegen uitleg van Mariëlle is het inspirerend en boeiend en beginnen dingen op hun plaats te vallen en is er sprake van herkenning.

Ik kijk steeds enorm uit naar het volgende museumbezoek!

Henny

Kunst verrijkt je leven!

Ik heb werkelijk genoten van de cursus en heb er iedere week naar uitgekeken!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na  de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt.
Chelly

deelnemer van de basiscursus kunstgeschiedenis

Voordelen van online colleges

# Volg de colleges op je eigen computer of tablet (zelfs op een smartphone is mogelijk). Je hoeft niet lang te staan en er is minder lawaai of afleiding.
 
# De online bijeenkomsten kunnen rechtstreeks worden bijgewoond. Je kunt er vragen stellen of opmerkingen plaatsen in de ‘chatbox’. Na afloop van de lezing is ook de mogelijkheid om bij/ na te praten.
 
# Kijk samen: wanneer je uit hetzelfde huishouden komt, hoef je maar 1 keer een museumkring-deelname aan te schaffen.
 
# plan je museumbezoek wanneer het jou het best uitkomen (NB: bij sommige musea is online reserveren voor een tijdslot nog wel verplicht)
 
# De lezingen worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken, zo vaak als je wilt, gedurende het gehele museumkring seizoen. (NB; deze link is persoonlijk en gebonden aan jouw mailadres, dus per huishouden kan er maar 1 mailadres worden toegevoegd).
 
# Het is ook mogelijk om de lezing als audiotour te beluisteren tijdens het museumbezoek (veel musea hebben gratis WIFI).

 

Iedere maand een andere tentoonstelling

Programma september 2023 tot en met mei 2024

Het programma voor de nieuwe serie zal er als volgt uit gaan zien (onder voorbehoud van volgorde en/of andere wijzigingen):

1. Hilma af Klint 

In dit college zoomen we in op het bijzondere oeuvre van de Zweedse kunstenares Hilma af Klint (1862-1944). Lange tijd vergeten in de kunstgeschiedenis, maar inmiddels erkend als een van de allereerste abstracte kunstenaars. Slechts een selecte groep ingwijden was tijdens haar leven op de hoogte van haar spirituele en esoterische werken. Ze liet na haar dood meer dan 1000 werken na aan haar neef Erik Klint op voorwaarde dat hij twintig jaar zou wachten voordat ze getoond mochten worden. Dit najaar zal haar werk worden getoond in samenhang met dat van Piet Mondriaan in de tentoonstelling ‘Hilma af Klint en Piet Mondriaan, levensvormen’, in het Kunstmuseum Den Haag (7 oktober 2023-25 februari 2024)

2. De firma Brueghel

Boerenbruiloften, Nederlandse spreekwoorden, Bijbelse verhalen, prachtige landschappen en stillevens; de schilders van de familie Breughel konden het als geen ander. Al in hun eigen tijd zeer gewaardeerd en geliefd in binnen en buitenland, maar liefst 5 generaties lang. En wie waren de schilderende vrouwen van deze familie? Ook daar gaan we ons in verdiepen! Dit college sluit aan op de tentoonstelling in het Noordbrabants museum. (30 september 2023 – 7 januari 2024).

3. Julius Caesar

Veldheer, politicus, staatsman en schrijver. De dictator aan wie wij de maand juli te danken hebben, aan wie de titel ‘keizer’ is ontleend, die viel voor Cleopatra en grote delen van het huidige Europa bruut aan zijn gezag onderwierp. Welke schaduwkanten en mythevorming omringen zijn biografie. We gaan het onderzoeken in dit college als inleiding op de biografische tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam (16 september 2023-1april 2024).

4. Anselm Kiefer

Een van de belangrijkste kunstenaars van deze tijd. Met zijn indringende werk verwijst hij naar geschiedenis, mythologie en literatuur. Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Kiefer (1945) complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken. Zijn omvangrijke oeuvre omvat naast zijn iconische schilderijen, werken op papier, collages, vitrines, installaties, kunstenaarsboeken en bewerkte foto’s. Te zien in Museum Voorlinden, Wassenaar (14 oktober 2023-25 februari 2024)

5. Het jaar 1000

Nederland in het midden van de Middeleeuwen. We maken een tijdreis naar de periode 900-1100 aan de hand van belangrijke archeologische vondsten uit heel Nederland en daar buiten, zoals een drinkhoorn van de vikingen, zwaarden, gouden sieraden, muntschatten en schaakstukken. In de periode rond 1000 ontstaat het ‘Nederland’ zoals dat nu nog herkenbaar is met dijken om ontgonnen land en een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon. In de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden zijn meer dan 400 objecten te bewonderen (van 13 oktober 2023-17 maart 2024)

6. Ai Weiwei, in search of Humanity

Nog zo’n grote hedendaagse kunstenaar: Ai Weiwei. In de Kunsthal te Rotterdam wordt het meest volledige overzicht van zijn oeuvre getoond. Met werken uit alle creatieve fasen van deze mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen. Schilderijen, culturele readymades, legowerken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. (30 seotember 2023-3 maart 2024)

7. Frisse wind: Impressionisme van het Noorden

De grote vernieuwing in de schilderkunst in de tweede helft van de negentiende eeuw ging als een frisse wind door Europa: Het Impressionisme. We zoom in op schilders uit Scandinavië en Duitsland zoals Fritz Mackensen, Max Liebermann, Lovis Corinth, Max Slevogt, Anna en Michael Ancher, Peder Severin Kroyer en Viggo Johansen. Hoe verhoudt zich hun werk tot dat van de Nederlanders Johan Bertold Jongkind, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Toorop en vele anderen? Singer Museum Laren (17 januari-5 mei 2024)

8. Frans Hals

Na de grote tentoonstelling over Johannes Vermeer kunnen we nu het oeuvre van Frans Hals bewonderen in het Rijksmuseum Amsterdam. Met zijn vermakelijke ‘verhaaltjes’ in zijn genreschilderijen en lachende portretten was hij een van de meest productieve en vernieuwende schilders van zijn tijd. (16 februari-9 juni 2024)

9. Nog een verrassing!

Het onderwerp van dit college wordt later bekend gemaakt. Laat je verrassen….

Data: (iedere derde dinsdag van de maand)

Data:

2023: 19 september, 17 oktober, 21 november, 19 december,

2024: 16 januari, 20 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei

Tijd: 19.30-21.30 uur (je bent vanaf 19.30 uur welkom in Zoom om alvast even bij te praten en eventueel het systeem te testen. De lezingen starten om 20.00 uur en zullen ruim een uur duren, na afloop is er ook nog gelegenheid om na te praten of vragen te stellen).
 
Locatie: Live Online
De colleges vinden plaats in de online omgeving van Zoom. De toegangs-link zal de dag ervoor per mail worden toegezonden. 
Om mee te doen hoef je geen account aan te maken, wel werkt Zoom het beste als je het programma downloadt. 
Wanneer je je voor een programma aanmeldt krijg je vanzelf deze optie. 
Mocht het niet lukken om Zoom te gebruiken, bekijk dan deze handleiding (handig om van te voren al even te kijken hoe het werkt).
 
 
 
Prijs en aanmelding:

270 euro (voor de hele reeks = 9 colleges )

 

Je kunt je aanmelden door een mailbericht te sturen via onderstaande formulier of rechtstreeks naar info@mariellelassche.nl

Ik meld mij aan voor de online museumkring september 2023-mei 2024

Privacy

3 + 10 =

Lees hier onze privacyverklaring