De Museumkring

ánders kijken naar kunst

Ga je graag naar een museum, maar liever niet alleen?

Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?

Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?

Wil je ánders leren kijken naar kunst?

Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring!

Wat is de museumkring?

De museumkring bestaat uit een aantal groepen die op een vaste dag in de maand samenkomen. Eén seizoen bestaat uit 5 rondleidingen, waarbij we actuele exposities en collecties bezoeken.

Kunstbeschouwing en de kunst van het kijken:

Kijken en waarnemen doen we grotendeels onbewust. We zien wat we (her)kennen, maar het onbekende blijft daardoor vaak ongezien. Wanneer we de tijd nemen om bewuster, met meer aandacht en meer nieuwsgierigheid te kijken gaan we veel meer zien en begrijpen. Pas dan onthullen zich de diepere lagen en betekenissen van een kunstwerk.

Tijdens het museumbezoek met de museumkring beoefenen we de kunst van het kijken, door op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. In het gezelschap van een klein groepje gelijkgestemden krijg je zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen en je waarschijnlijk ook buiten het museum anders naar de wereld gaat (leren) kijken.

De museumkring biedt daarmee niet alleen museale verdieping maar ook een persoonlijke verrijking. 

Een unieke formule

Wat maakt de museumkring uniek?

 • De museumkring is al 20 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 75 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
 • De groepen zijn klein (maximaal 15 deelnemers), hierdoor kan iedereen het verhaal goed horen en de kunstwerken optimaal bekijken.
 • Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
 • Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
 • Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorische termen worden uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
 • Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
 • Geen lange tekstbordjes lezen, maar alle aandacht voor de kunstwerken zelf. Luisterend naar de verhalen kun je de objecten goed bekijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
 • Tijdens de rondleiding is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en met anderen in gesprek te gaan over de kunstwerken.
 • Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
 • De kleine groepen maken het mogelijk om  andere enthousiaste kunstliefhebbers (beter) te leren kennen.
 • De groepen worden per seizoen samengesteld en in principe zie je dus iedere rondleiding dezelfde gezichten. 
 • Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.

Cursisten aan het woord

Ik wil je heel erg bedanken voor de rondleidingen in de achterliggende maanden. Wat ben jij een inspirerend mens en wat een kennis!

Het was voor mij echt een feestje om onder jouw leiding naar een tentoonstelling te gaan.
Ik hoop in een komend seizoen weer mee te mogen en kunnen doen. Renate

Deelnemer museumkring

Marielle weet écht waar ze het over heeft, maakt een fijne selectie bij grote tentoonstellingen en maakt haar eigen verhaal. Daardoor kom je leuke anekdotes tegen die je voor altijd bijblijven, waar kennis (bij mij althans) anders meestal niet verder reikt dan de uitgang van het museum. Bovendien vertelt ze leuk en weet ze een fijne, ontspannen sfeer te creëren in haar groepen. Hieke

Deelnemer museumkring, eigenaar, devolle200.nl

Je ziet méér als je weet waar je naar kijkt!

Ik heb gisteren genoten van de rondleiding in het Rijksmuseum en ik heb genoten van je cursus in Leiden, dankjewel. Je bent uitermate goed op de hoogte van  ins en outs van de kunstgeschiedenis en je weet deze kennis op een plezierige en enthousiaste wijze over te brengen. Fijn om naar te luisteren. Lia

cursist

“..meedoen aan de Museumkring heeft mij enorm verrijkt en wijzer gemaakt. De tentoonstellingen die we bezoeken zijn zeer uiteenlopend en maken soms een enorme sprong in de tijd. Ik geniet er zo van, omdat het zo leuk is onverwachte nieuwe dingen te bekijken, ’t is steeds weer verrassend wat je te zien krijgt, ik ga naar tentoonstellingen die ik zelf misschien niet zo snel gekozen zou hebben, maar mede door de gedegen uitleg van Mariëlle is het inspirerend en boeiend en beginnen dingen op hun plaats te vallen en is er sprake van herkenning.

Ik kijk steeds enorm uit naar het volgende museumbezoek! Henny

Kunst verrijkt je leven!

Ik heb werkelijk genoten van de cursus en heb er iedere week naar uitgekeken!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na  de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt. Chelly

deelnemer van de basiscursus kunstgeschiedenis

Veelgestelde vragen

Hoe laat starten de rondleidingen?

Je wordt ingedeeld in een ochtend of middaggroep. Doorgaans starten die respectievelijk om 11.00 en 13.30 uur. Deze tijden kunnen enigszins wisselen  i.v.m. afspraken bij het betreffende museum. In de week voorafgaand aan iedere rondleiding ontvang je nog een mailbericht met de exacte starttijden en locatiegegevens.

 

Hoe lang duren de rondleidingen?

Doorgaans duren de rondleidingen 1 tot 1,5 uur. Dit hangt af van de grootte van de tentoonstelling of van de restricties die door het museum zijn opgelegd (bij sommige musea is het toegestaan om maximaal 1 uur rond te leiden).

 

Wat als ik een keer niet mee kan?

Geen punt, in overleg kun je met een andere groep op een andere dag meedoen (indien plaats beschikbaar). Als dat niet lukt, mag er ook iemand anders voor jou in de plaats meedoen. (dit is een extra service van kunst & context en er kunnen geen rechten aan worden ontleend)

 

Is de entree bij de prijs inbegrepen?

Nee, de toegangskaartjes dien je zelf te regelen. Het is aan te raden om bijvoorbeeld een museumkaart of Rembrandtpas aan te schaffen. Deze bieden vaak gratis toegang tot veel musea in Nederland. Bij sommige speciale tentoonstellingen wordt bij de museumkaart nog een toeslag gerekend (bij Rembrandtpas niet). Kijk voor meer informatie over deze kaarten op https://www.museumkaart.nl en https://www.verenigingrembrandt.nl

 

Kan ik ook een enkele keer meedoen?

De museumkring wordt aangeboden als pakket van vijf rondleidingen. Het is mogelijke om voor het hele pakket (5 rondleidingen) te kiezen, of deel te nemen aan 4 rondleidingen.

 

NB:

Het is wel mogelijk om in overleg een aparte rondleiding te boeken met een eigen gezelschap/groep, daarvoor geldt echter een ander tarief. Bij interesse kun je contact opnemen via onderstaand formulier, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Iedere maand een andere tentoonstelling

Programma januari-mei 2020

(Programma onder voorbehoud)
In de ban van de zee, Museum Bredius te Den Haag

67 maritieme schilderijen uit de verzameling van Anthony Inder Rieden.

De Inder Rieden-collectie is één van de mooiste privéverzamelingen van 17de-eeuwse maritieme schilderijen ter wereld. Rivier-, oever-, strand- en zeegezichten, maar ook zeeslagen en scheepsportretten geven een prachtig beeld van de Hollandse Gouden Eeuw op het water. Onder de schilders bevinden zich alle grote maritieme namen: Van de Velde, De Vlieger, Van Goyen, Storck, Verbeeck, Backhuysen en natuurlijk Vroom.

Cyprus, Rijksmuseum van Oudheden te Leiden

Maak kennis met de archeologische rijkdom en kleurrijke cultuur van het eiland Cyprus, een van de belangrijkste kruispunten van oude beschavingen in de Middellandse Zee. De objecten vertellen een verhaal dat ruim negenduizend jaar bestrijkt. In de zalen staan Aphrodite-beelden van marmer, luxe goederen uit het Nabije Oosten en Egypte, gouden sieraden, fantasierijk aardewerk met levendige dierfiguren, versierde bronzen ketels en wapens, bonte mozaïeken en een met zilver ingelegde koningstroon. Bovendien is er aandacht voor historische opgravingen, handel in oudheden, en hedendaagse kunst.

Willem Bastiaan Tholen, Dordrechts Museum

Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten schilderde, intieme interieurs en ontroerende portretten, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Met een overzichtstentoonstelling in 2020 brengt het Dordrechts Museum hier verandering in.

Spiegel van de ziel, Singer Museum te Laren

Wie denkt aan de Nederlandse kunst voor 1900, komt vaak uit bij George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Schilders die, in tegenstelling tot hun leermeesters, kiezen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden.

Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan gunnen de kijker een blik in hun diepere zelf; ze richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit.

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome, Rijksmuseum Amsterdam

Een tentoonstelling over het ontstaan van de Europese barok in Rome met in de hoofdrol schilder Caravaggio (1571 -1610) en beeldhouwer Bernini (1598-1680). Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini schudde in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte eeuwige stad Rome wakker. Zij introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet.

Data voorjaar 2020

DINSDAG (VOL)

14 januari

18 februari

17 maart

21 april

19 mei

ZATERDAG (VOL)

18 januari

15 februari

14 maart

18 april

16 mei

Aanmelding en kosten

Deelname voor het nieuwe seizoen januari 2020 bedraagt

€ 130,00 (5 rondleidingen)

€ 115,00 (4 rondleidingen)

De entreetickets voor de tentoonstellingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. We laten weten of er nog plaats is in de groep van jouw voorkeur en dan ontvang je tevens de betalingsgegevens.

Pas nadat de betaling bij ons is ontvangen is de aanmelding volledig. De maximale groepsgrootte is 15 personen.

Wees er snel bij, want vol = vol en de inschrijving sluit op 21 december!

Heel graag tot ziens in het museum!

Mariëlle

 

 

 

Ik wil ook graag meedoen met de museumkring en verneem graag of er nog plaats is.

Privacy

Lees hier onze privacyverklaring